Beatlesinfo.dk

Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        Nyheder

Kort om The Beatles
(tilbage)

 Gå til: Spørgsmål og svar om The Beatles

The Beatles var verdens vel nok mest populære popgruppe og leverede i perioden 1962-1970 talrige nyskabende hits, først i form af ørehængende popsange som She Loves You og I Want To Hold Your Hand, og senere som mere bearbejdede numre som for eksempel Strawberry Fields Forever og Hey Jude.

Grundstenene til The Beatles blev lagt i den engelske by Liverpool af John Lennon tilbage i 1957, mens Paul McCartney og George Harrison i årene efter blev hentet ind til erstatning for nogle af Lennons mindre entusiastiske venner.
I 1962 erstattede Richard Starkey (Ringo Starr) gruppens daværende trommeslager Pete Best der ikke længere passede ind, og til hans store held sikrede Beatles sig en pladekontrakt kort efter.

Medlemmerne
John Lennon - Rytmeguitar, kor/vokalPaul McCartney - Bas, kor/vokal
George Harrison - Leadguitar, kor/vokalRingo Starr - Trommeslager
(sang sjælent)


Beatlemania
De første år af The Beatles' berømmelse var karakteriseret ved fænomenet Beatlemania; gruppens fans var tidens hidtil vildeste og det kom også til at gå heftigt for sig ved de mange koncerter The Beatles på det tidspunkt gav. På trods af en hårdt presset kalender var Lennon og McCartney alligevel meget produktive og skrev sange nok til at dække cirka to Lp'er halvt årligt.
I 1964 lykkedes det sågar sangskriverduoen at skrive samtlige sange til albummet A Hard Day's Night, hvortil gruppen også medvirkede i en film af samme navn.

Hvor USA hidtil havde været forjættet og uindtrængeligt land for de engelske musikere, indtog The Fab Four med en turné i 1964 også både amerikanernes hjerter og hitlister. I The Beatles' første år optrådte de i reglen meget pænt, men morsomt ved interviews osv. Desuden var de altid pænt påklædt (forskellige former for 'jakkesæt' gerne med slips), og det var noget der talte til det brede publikum.
I 1965 indspillede The Beatles deres anden film, Help! og den blev ligesom det medfølgende album modtaget godt. Gruppen forstod at følge den store udvikling i musikken og bandets andet album det år, Rubber Soul, var også en markant nyskabelse der viste at The Beatles var i stand til at følge tressernes andre pionerer som Beach Boys og Bob Dylan. Forandringen i musikken skyldes formegentligt også at The Beatles var begyndt at ryge pot regelmæssigt.
Yderligere spring tog Lennon og McCartney i deres sangskrivergerning med udgivelsen af Revolver i 1966. Her var der kælet mere for detaljerne, hvilket gjorde musikken dybere.

The Beatles' anden periode
The Beatles nød ikke længere de mange koncerter, som de ofte måtte give under ringe lydtekniske forhold og i august 1966 gav gav deres sidste egentlige koncert (ser man bort fra den uanmeldte optræden de gav på toppen af Apple-bygningen i London, 1969).
I 1967 arbejdede The Beatles intenst på deres mesterstykke: Albummet Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, der sprængte rammerne for datidens musikstandarder. I perioden var specielt Lennon og Harrison begyndt at eksperimentere , og deres produktivitet dalede, og da gruppens manager Brian Epstein døde nogle måneder senere, påtog McCartney sig ansvaret for gruppens næste projekt, TV-filmen Magical Mystery Tour ledsagdet af musik og da filmen i julen 67 blev vist i flere lande, var den en fiasko.

Harrisons interesse for Indien, deriblandt indisk meditation og den indiske sitar, førte The Beatles på et meditationskursus hos den indiske selvudnævnte guru, Maharishi Mahesh Yogi i 1968. Det gik dog temmelig hurtigt op for, først Ringo siden McCartney, at Maharishi var en snydepels, og Lennon og Harrison snart også deres spor hjem.
Turen havde dog ikke været et totalt tidsspild, da beatlerne medbragte en del nyskrevne sange da de kom hjem. Der var dog uenighed og gruppens fremtidige veje, og flere af de mange sange indspillede beatlerne hver for sig, til det der skulle blive Det hvide album, to Lp'er med mere og mindre seriøse sange, deriblandt dog flere perler.

Opløsning
Helt galt imellem dem gik det til gengæld i under en måneds indspilninger i januar 1969, hvor både George og Ringo sågar havde meldt sig ud af gruppen for nogle dage. De mange timers sjuskede indspilninger førte først efter tredje redigeringsforsøg til et album, og det var først i 1970. Produceren Phil Spectors arbejde på bl.a. The Long and Winding Road og Let It Be passede dog McCartney så dårligt at det blev dråben der førte til hans officielle udmeldelse af The Beatles i april 1970 og dermed Beatles' opløsning.

McCartneys udmeldelse kom ikke uden at The Beatles havde gjort et faktisk temmelig vellykket forsøg i studiet senere i 1969. Optagelser der førte til det flotte album Abbey Road med flotte musiske kvaliteter.

Punktum?
Selvom mange, inklusiv beatlerne selv, håbede at det endelige punktum i gruppens historie ikke var sat, kom The Beatles aldrig til at spille sammen igen.
I halvfjerdserne udgav (eks-)beatlerne flere solo-albums, men forholdet mellem McCartney og Lennon var så dårligt at det først var sidst i halvfjerdserne at de gamle makkere kom på fode.
I december 1980 blev John Lennon skudt uden for sit hjem i New York af en sindssyg fan der ville have opmærksomhed. Dermed blev al fremtidig genforening af verdens største musikgruppe en umulighed, men måske er det netop en af The Beatles' styrker; at de aldrig igen blev samlet igen.


Spørgsmål og svar om The Beatles

Her på Beatlesinfo modtager vi ofte spørgsmål fra vores Beatles-interesserede brugere. Her kan andre besøgende få gavn af nogle af svarene.


Hvem skrev The Beatles' sange?

The Beatles skrev for det meste deres sange selv. De indspillede aldrig sange som andre havde skrevet specielt til dem (som fx Elvis eller Britney Spears gjorde).
I begyndelsen skrev Paul McCartney og John Lennon gruppens sange sammen i et samarbejde hvor den ene fx bidrog med et omkvæd og den anden med et vers, men ofte sad de også sammen og skrev en sang i fællesskab, for eksempel hittene She Loves You og I Want To Hold Your Hand. Det var derfor at sangskriverduoen konsekvent begyndte at skrive Lennon/McCartney som sangenes forfattere, hvilket de forsatte med resten af tiden i The Beatles, selvom de siden hen skrev deres sange alene. Yesterday er eksempelvis kun skrevet af McCartney og Help udelukkende af Lennon, men alligevel signeret Lennon/McCartney. En god regel er at forsangeren for det meste også er sangens forfatter, men der er få undtagelser.
George Harrison skrev også lidt sange, men han havde først rigtig succes med det på gruppens sidste albums. Ringo Starr nåede praktisk talt aldrig at komme i gang, men i The Beatles' sidste periode skrev han da et par.


Hvem dannede The Beatles?

John Lennon var manden der dannede The Beatles, selvom der skulle gå nogle år før hans lille skiffle-gruppe fra 1957 skulle ende med The Beatles' endelige bemanding og navn. Læs mere her.


Hvor ligger John Lennon begravet?

John Lennon blev ikke begravet, men derimod brændt efter sin død den 8. december 1980. Så vidt vi ved, vides det ikke hvad der derefter skete med asken. Gæt går på at enken Yoko spredte den ved Strawberry Fields, men det virker dog temmelig usandsynligt.


Hvorfor har I ikke teksterne til The Beatles' sange?

Værker som sange er beskyttet af ophavsret. Vil vi holde os til loven, skal vi derfor have tilladelse fra rettighedsindehaveren hvilket næppe er gratis.
Det kan lade sig gøre at finde alle The Beatles' sangtekster på amerikanske websider ved at søge på Google.

Jeg elsker I Am the Walrus, men har en anelse svært ved at forstå sammenhængen mellem John og en hvalros. Jeg tænkte, I nok ville være de mest oplagte at spørge. :) Kan I forklare mig lidt om sangens betydning, opstanden, tid, popularitet etc.?

Hvis du er forvirret, er det ganske forståeligt, for I Am the Walrus er en mærkelig sang, men som du også skriver, rigtig god.

Det fortælles at John Lennon fik et brev fra en elev på hans gamle skole i Liverpool. Eleven fortalte hvordan de skulle analysere Beatles-sange, og det blev Lennon så oprevet over, at han besluttede sig at skrive en sang der virkelig var umulig at analysere, og han kom derfor op med strofen der begynder med "Yellow matter custard dripping from a dead dog's eye" til det sangprojekt som blev til I Am the Walrus. Ifølge AboutTheBeatles.com var Lennons kommentar da han blev færdig; "Let the fuckers work that one out"!

Hvalrossen stammer fra Lewis Carrolls digt The Walrus and the Carpenter der kan tolkes til at handle om kapitalismen og velfærdssystemet. Lennon valgte at bruge hvalrossen, og senere erfarede han at den var den onde i digtet selvom han havde troet det modsatte, men som han sagde til Playboy-magasinet i 1980; Jeg skulle have sagt "I Am the Carpenter". Men det ville ikke have været det samme, vel?" Lennon brugte også hvalrossen til yderligere at drive gæk med sine lyttere da Paul McCartney i flere andre sammenhænge var den som var hvalrossen (f.eks. i filmen Magical Mystery Tour) og altså ikke Lennon, og først i sin solokarriere sang han i sangen God "I was the Walrus, but now I'm John", som en del af den afstand han tog til sit gamle band på det tidspunkt.

The Eggman mener man er den amerikanske popgruppe The Animals' forsanger Eric Burdon.
De underlige lyde og stemmer sidst i nummeret kommer fra en tilkoblet radio i studiet, og dermed bl.a. en BBC-optagelse af Shakespeares King Lear.

På hvilket album eller anden udgivelse kom sangen "We Can Work It Out"?

I The Beatles' første periode blev deres største hits kun udsendt på singleform, hvilket var nyt i forhold til tidligere hvor disse sange også blev brugt som lokkemiddel til at sælge Lp'erne. Derfor er We Can Work It Out ikke på nogen af de originale tolv Beatles-albums - den blev i stedet udsendt som en dobbelt-A-sidet single i 1965 med Day Tripper som den anden sang. Senere er den udkommet på det røde Beatles-opsamlingsalbum; The Beatles 1962-1966, og på Cd'en Past Masters vol. 1.


Hvornår startede udgivelsen af "THE BEATLES MONTHLY BOOK" og hvornår kom det sidste eksemplar ud?

Jeg har kigget lidt på internettet og har fundet frem til at The Beatles Monthly Book var gruppens originale fan-magasin. Det blev udgivet indtil december 1969, hvilket var efter 77 udgivelser plus en specialudgave. Med hensyn til første udgivelse vil jeg derfor gætte på måneden august i 1963. Det eneste jeg har kunnet finde var at nummer 7 blev udgivet februar 1964 og hvis man så regner baglæns... I maj 1976 blev magasinet genoplivet hvor de 77 første nye udgivelser indeholdt genoptryk fra de originale udgaver. Denne udgave af magasinet blev faktisk stadig udgivet i 1989, hvor Beatles-eksperten Mark Lewishon også skrev i den. Det lykkedes mig at spore et eksemplar så nyt som fra 1996.


På The Beatles første single-hit, Love Me Do, er der en der spiller mundharpe, hvem er det?

Det er John Lennon der spiller mundharmonika. Han havde et smart stativ så han både kunne spille guitar og blæse i mundharmonikaen på én gang.


Hvad hedder Ringo Starrs bog, som han udgav med postkort osv. fra de 3 andre i gruppen?

Bogen du omtaler hedder Postcards From the Boys. Du kan læse vores omtale af udgivelsen her: Ny bog og Cd fra Ringo


I engelskundervisning skal vi i gang med at gennemgå Blackbird, og derfor kunne jeg godt tænke mig at få uddybet den nærmere mening med sangen.

Paul McCartney, der skrev den, har forklaret at han skrev den i forbindelse med de sortes borgerrettigheder i USA og den racisme de blev udsat for. Blackbird skal forestille at være en sort pige, og med vers som "Take theese broken wings and learn to fly" opfordrer han de mange undertrykte sorte (kvinder) til at prøve at vinde større selvtillid og succes i livet trods fortidens pinsler.