Beatlesinfo.dk
Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        NyhederJames Paul McCartney
Forsanger og bassist
Født d. 18. juni 1942

Forrige Beatle

Nste Beatle


Forsiden

Ungdommen:
Paul blev født i et trygt hjem i Liverpools middelklasse; faren, Jim McCartney, gik hjemme med børnene når han ikke fungerede som bomuldssælger, og Pauls mor, Mary, var sygeplejerske.
I fritiden spillede Jim i et amatør-jazzorkester, og han forærede Paul en trompet da han lige var begyndt i skole. Paul fravalgte den imidlertid hurtigt, ikke på grund af manglende talent, men fordi man som bekendt ikke både kan blæse og synge på samme tid, hvorfor Paul i stedet valgte guitaren. Da Paul var bare fjorten år gammel, døde Mary af brystkræft, hvilket, trods Pauls umiddelbare bemærkning om hvor de så skulle få pengene fra, ramte ham meget hårdt.
Tragedien fik ham til at koncentrere sig mere om sin guitar, alt imens hans far lærte ham klaverkunsten. McCartney'erne havde en god og stor familie, og ved de mange sammenkomster blev det Pauls opgave at underholde ved tangenterne. I skolen var Paul også dygtig, og faderen gjorde sig store tanker om ham, men McCartney fravalgte dog den akademiske vej da han i årene efter startede som guitarist i den to år ældre John Lennons gruppe, The Quarry Men (læs historien for 1957).

Det at John kort tid senere også mistede sin mor banede vejen for, at John og Paul kunne rykke tættere på hinanden, og de begyndte sammen at skrive deres egne sange - selvom de aldrig rigtig talte om sorgen, følte de det samme.
I de år fik de efter eget udsagn skrevet omkring hundrede sange, men da ingen af dem havde lært at skrive og læse noder (en ting de faktisk aldrig fik), havde de ingen mulighed for at skrive melodierne ned, hvorfor de som regel glemte dem, men som de sagde:
Hvis de ikke en gang selv kunne huske melodierne, hvordan kunne de så forlange at alle andre skulle kunne!
Paul spillede altså egentlig guitar, men da Johns gode ven, det spirende kunsttalent Stuart Sutcliffe, der på Johns opfordring ganske malplaceret spillede bas i bandet, døde af en pludselig hjerneblødning, overtog Paul velvilligt rollen som bassist.

Perioden i The Beatles:
Som medlem af The Beatles blev Paul McCartney hurtigt kendt som den lidt nuttede romantiker. Hans mest kendte sangbidrag er formentlig Yesterday, Hey Jude og Let It Be. Paul overtog stille styringen med The Beatles efter manager Brian Epsteins død i 1967 hvor især John Lennon forholdte sig passivt. McCartney ville meget gerne holde liv i The Beatles, men mærkede hvorledes de tre andre beatlers vilje svandt. Kort fortalt er dette kilden til at McCartney ragede uklar med de andre, og sidst i tresserne kom det til direkte stridigheder.
The Beatles' nyligt dannede selskab, Apple, sløsede som et hippie-naivt selskab The Beatles' penge ud til alle sider, og sagføreren Allen Klein, der som manager for The Rolling Stones havde fusket med deres penge, slog straks til, men da The Beatles allerede havde mistet uhyrlige summer, var de meget interesserede i at få økonomien i orden hvorfor John, George og Ringo hyrede ham som manager.
Paul derimod havde hørt hvad der var hændt Rolling Stones og satte sig imod, men selv i et rockband hersker der demokrati, og Allen Klein blev antaget. Senere fandt man ud af Allen også havde lavet lidt fusk med The Beatles' penge, og i en omfattende retssag blev han grundigt dømt for det.
Efter at have følt sig musikalsk underdrejet i forbindelse med Let It Be-albummet, meddelte Paul den 10. april 1970 offentligt at han var trådt ud af The Beatles. Det førte til gruppens opløsning - en smertefuld affære mellem de tidligere venner der endte i retten.

Den efterflgende solokarriere:
The Beatles var knapt nok opløst før Paul udsendte sit første soloalbum med titlen McCartney. Som billede på sin måske lidt isolerede situation spillede Paul alle instrumenterne selv. Derudover bidrog hans nye kone Linda med lidt korsang skønt hun ikke var videre musikalsk. Selvom Lennon og McCartney i disse år ikke var på talefod, fortsatte kommunikationen mellem dem; på hvert af de to tidligere makkeres soloalbum var der i perioden en sang med et mere eller mindre hadsk budskab til den anden. F.eks. McCartneys Too Many People fra hans andet album, Ram, som Lennon besvarede med sangen How Do You Sleep?

Paul fik dog først for alvor sit post-Beatles gennembrud da han med sin (backing-)gruppe, Wings, lavede titelsangen til James Bond-filmen Live and Let Die. Tiden med Wings var præget af en del udskiftninger, men ikke desto mindre udgav gruppen ni albums i perioden indtil opløsningen i 1980. Mest succes fik de med albummet Band on the Run, som delvist blev optaget i EMI's studie i Nigeria.

1980 blev et hårdt år for Paul. Ved et koncertbesøg i Japan blev han arresteret for besiddelse af marihuana, som han formentlig jævnligt havde røget siden Beatles-årene (han blev dog hurtigt løsladt), men værre var John Lennons død, som meldte sig efter, at ham og Paul netop var i forsoning.
Med Beatles-produceren George Martin bag pulten, udsendte McCartney i 1982 Lp'en Tug Of War, som også indeholdte McCartneys hyldestsang til Lennon, Here Today. Stevie Wonder var også med ind over albummet, og året efter udsendte Macca 'efterfølgeren' Pipes of Peace der også blev en god sællert. Pipes of Peace var med et lille samarbejde med Michael Jackson, som uden tvivl har set op til McCartney. Efter Michael Jacksons succes med albummet Thriller købte han dog alligevel rettighederne til Beatles-sangene for omkring 47 mio. $, et træk der rystede McCartney, som selv forsøgte at overtage sine gamle sange, men bøvlede med at få Johns enke, Yoko Ono, til at gå med.
Ellers var firserne for Pauls vedkomne præget af hans film(-fiasko) Give My Regards to Broadstreet, det synthesizer-prægede Press to Play-album (1986) og det udmærkede samarbejde med Elvis Costello på 1989-albummet Flowers in the Dirt, der faktisk bød på en del flotte harmonier.
Flere udgivelser fuldte, og i 1998 mistede Paul sin kone Linda, men dog ikke modet. I 1999 udsendte han Rock N' Roll albummet Run Devil Run.
I begyndelsen af år 2001 udkom hans album Driving Rain og i 2005 albummet Chaos and Creation in the Backyard. McCartney gæstede desuden Danmark i både 2003 og 2004 i forbindelse med sine talrige koncerter. Paul McCartney blev gift med den noget yngre Heather Mills i 2002 og året efter fik de datteren Beatrice. I 2006 meldte parret dog at man ville gå hver til sit...

Paul McCartneys seneste album, Memory Almost Full, udkom juni 2007. Det skete efter et brud med den gamle partner, pladeselskabet EMI.

Senest opdateret: Maj '09


En klassiker:

Et af McCartneys smukkeste solo-albums, Tug of War.
Pris: 69 kr.