Beatlesinfo.dk
Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        Nyheder

       1957
1957              1962              1964              1966              1968              1970
   oversigt              1960              1963              1965              1967              1969              

       
Lennon møder McCartney
I årene omkring 1956 ramte skiffle-feberen Europa. Da skiffle er rimelig nemt at spille fik det John Lennon til at danne forløberen for The Beatles, gruppen The Quarry Men.

The Beatles' historie har rødder tilbage til Liverpool hvor den 17-årige John Lennon i 1957 stiftede gruppen The Black Jacks sammen med vennen Pete Shotton.
Lennon tog sig af sang og banjo mens Pete spillede på vaskebræt. På trods af deres begrænsede musikalske evner lykkedes det, i kraft af sin popularitet, John at få skaffet folk på bas, trommer og guitar.
Da gruppen havde lært sig nogle af de nemme skiffle-sange, begyndte de under det nye navn The Quarry Men at optræde ved små arrangementer, og det var også ved sådan et at John og Paul McCartney for første gang mødtes.

Lennon møder McCartney
Det var en varm sommerdag og da Paul ikke havde haft noget at lave, var han cyklet hen til et kirkearrangement i nærheden. Her bemærkede han hurtigt bandet på scenen der ikke var synderligt godt, men især lagde han mærke til forsangeren der ikke engang kunne sangteksterne ordentligt.

Bandet var naturligvis The Quarry Men og forsangeren John. Siden en af Pauls venner spillede i bandet, slendrede han op bagved scenen til dem da de var færdige. Her lykkedes det ham at imponere den ellers hårde John ved at stemme hans guitar og derefter spille og synge den komplicerede Twenty Flight Rock. Blandt musikere er det meget pinligt hvis ens instrument ikke stemmer og Pauls lille opvisning gav bestemt John noget at tænke på...
Et par måneder senere spillede den 15-årige Paul med i The Quarry Men, for John havde nemlig stået i et dilemma:
Enten skulle han droppe Paul og dermed fortsætte som gruppens dygtigste (læs leder), eller også skulle han forbedre gruppen med fare for at miste magten. Heldigvis valgte John den sidste løsning - bandet skulle jo blive bedre.


Rock n' Rolls overtag
Skifflemusikkens popularitet forsvandt ligeså hurtigt som den opstod; både John og Paul blev ligesom så mange andre enige om at Rock n' Roll-musik var langt federe. Og i starten af 1958 skiftede The Quarry Men så deres skiffle-repertoire ud med Rock n' Roll-sange hvilket betød at Petes vaskebræt blev et overflødigt element og at George Harrison, der udover at være Paul kammerat tilbage fra skolebussen også var en dygtig guitarist, kunne erstatte ham.
Paul og John øjnede hurtigt muligheder blandt hinanden og mens de blev bedre venner, begyndte de også at skrive sange sammen. Fra denne periode er det værd at bemærke hvordan George og Paul så op til John som især pga. Georges lave alder i starten ikke anså ham for noget særligt. Han var snarere irriterende fordi han ofte fulgte efter John.
På dette tidspunkt befandt The Beatles' trommeslager Ringo Starr sig helt andetsteds i Liverpool og havde ikke noget med de tre andre gutter at gøre. Men The Quarry Men (eller Johnny & The Moondogs som de senere kaldte sig) var heller ikke George, Paul og Johns hovedbeskæftigelse (i hvert fald officielt); de gik stadig i skole. George og Paul på kommuneskolen Liverpool Institute og John skridtet videre på kunstskolen Liverpool College of Art. Det var også derfor at gruppen der bestod af op til syv, kun spillede enkeltstående arrangementer, typisk ved mindre fester.

Når tiden bød det, deltog de også i talentkonkurrencer, ofte med skiftende navne - og resultater!
Senest opdateret:
August '08


1957 i overskrifter:

Sputnik I opsendes
EU dannes med Rom-traktaten
Atter værnepligt i Vesttyskland