Beatlesinfo.dk
Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        Nyheder

Help!

Udgivet i Danmark d. 8. august 1965
  -i England d. 6. august



Brugernes bedmmelse: (klik for at give dine stjerner)


Help! er The Beatles' femte album og efter manges mening skellet mellem The Beatles som rendyrket rock n' roll-gruppe og den mere eksperimenterende stil som efterfølgeren Rubber Soul indledte.
Ligesom med A Hard Day's Night blev der også produceret en film til albummet med The Beatles i hovedrollerne. Filmen Help! handler om en religiøs sekt der er på jagt efter en af Ringos mange ringe, hvorefter The Beatles må flygte til både Bahamas og Østrig, da Ringos liv er i fare. Filmen er rigt udstyret med typisk sort tresser-humor og blev temmelig populær pga. beatlernes medvirken.

Albumsanalyse:
Sangen Help! er en rigtig typisk John Lennon-sang, og den skal efter Lennons eget udsagn ses som hans eget råb os hjælp fra det liv. som de fire beatler levede på tredjeåret af deres berømmelse, og som især gik Lennon på. I perioden hvor han skrev sangen, har han betegnet sig som psykisk nedtrygt, og man kan da også ane i filmen at han må have trøstespist en smule! "Jeg åd og drak som et svin, og jeg var fed som et svin" har han senere selv fortalt.
Ligesom på forgængeren Beatles For Sale var Lennon inspireret af den unge amerikanske folkemusiker Bob Dylan hvilket bragte mere budskab og substans ind i hans sange. The Night Before er til gengæld en enkel Paul McCartney-sang med en rigtig lækker vokal og glidende rytme, hvor You've Got To Hide Your Love Away er endnu en brik i Lennons stil.
Ringos indslag på Help! er sangen Act Naturally (af Morrison/Russell). Vokalen er hæderlig og hele sangens aura af uduelighed virker komisk og rammende, da det allerede dengang var åbenlyst, at Ringos evner som trommeslager ikke var blændende.
Lennon har senere omtalt sin sang Ticket To Ride som en af verdens første heavy-sange - han sikkert har tænkt på sangens gennemgående guitar-riff, der dengang var helt nyt.
Et stykke inde på side to af Lp'en dukker det uomgængelige hit Yesterday op, en sang der overraskede mangt og meget, måske sågar også dens forfatter. Ifølge historien kom melodien til McCartney i hans drømme, og han var i lang tid i tvivl om han overhovedet selv havde skrevet den, men ingen han spurgte havde nogensinde hørt den før, så i samråd med producer George Martin indspillede han den alene med sin guitar og et let violin-pift i ryggen. Det blev diskuteret om de andre beatlers fravær på sangen skulle betyde at sangen skulle udgives i Paul McCartneys navn alene, men sangen endte dog som en 'Beatles-sang' for også at holde bedst sammen på gruppen.
Med denne ændring i repertoirets stil skabte The Beatles sig både venner og modstandere; nogle tog afstand og forudsagde The Beatles' død, andre kaldte det en sand genialitet. Det var i hvert fald sikkert at The Beatles nu havde fundet en ny sti, og fremtiden skulle kun byde på mere derfra.

Senest opdateret:
Januar '10


Side 1:
Help
The Night Before
You've Got To Hide Your Love Away
I Need You
Another Girl
You're Going To Lose That Girl
Ticket To Ride

Side 2:
Act Naturally
It's Only Love
You Like Me Too Much
Tell Me what You See
I've Just Seen A Face
Yesterday
Dizzy Miss Lizzy

Alle sangene kan kbes enkeltvis p iTunes for 10,00 kr. eller prvelyttes.

Se i iTunes nu.