Beatlesinfo.dk
Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        Nyheder

The Beatles' betydning for eftertiden
G til Beatles-hjrnet
Af Peter Rugbjerg

The Beatles forandrede den vestlige verdens opfattelse af musik. Nogle vil henregne dem til tresserne, mens andre mener, at de grundsten, de lagde, udgør fundamentet for moderne pop/rock-musik.
En vurdering af The Beatles' betydning for eftertiden vil altid få en subjektiv vinkel, men vi vil dog alligevel her prøve at give en række illustrerende eksempler på Liverpool-gruppens indflydelse på den kulturelle verdensgang.


Det er vigtigt at huske at The Beatles var en del af en flles udvikling og at de også selv modtog stor påvirkning fra andre af tidens førende musikgrupper

The Beatles var nyskabende på det område, at de som et stort band selv skrev deres hits. En af deres forgængere, idolet Elvis Presley, fik f.eks. snedkereret sine sange af andre, og det giver den mangel, at sangene ikke afspejler sangerens person og tanker særlig godt. Derimod kunne The Beatles' sange tit overføres til gruppens situation - som når John Lennon skrev Help!, der kunne læses som et personligt råb om hjælp fra et lukket stjerne-univers.
The Beatles åbnede populærmusikkens rammer til fx at bruge klassiske instrumenter i sangene. Gruppens producer,
The Beatles
The Beatles på deres første turné i USA, 1964
George Martin, var uddannet inden for den klassiske musik og kunne derfor bidrage med f.eks. violinarrangementer, og dermed blev rock-musikken og den gamle klassiske musik blandet. Mest ravage gjorde brugen af klassiske instrumenter formentligt i Paul McCartneys Yesterday der kun indeholdt lidt klassisk guitar og violin.
Men beatlerne var meget eksperimenterende i musikstudiet, og højdepunktet kom formentlig to år senere i forbindelse med John og Pauls sang A Day in the Life fra Sgt. Pepper's-albummet (1967). Her inviterede de en række klassiske instrumentalister ind i Abbey Roads legendariske studie 2, og for at bløde stemningen lidt op blev de instrueret i at møde om med nytårsnæser og lignende festudstyr. Hvor violiner ikke er klassisk individualistiske instrumenter, lykkedes det alligevel Paul, John og producer George Martin at få dem til at spille et halvt minuts sekvens hvor de individuelt fra de andre skulle bevæge sig mod det høje E - en slags violin-jam! Lyt selv, omend stykkets skønhed kan diskuteres.
The Beatles bragte også det indiske guitarinstrument sitaren ind i populærmusikken da George Harrison begejstret benyttede det på især egne sange i gruppen.

Men også studieteknisk fik The Beatles betydning for eftertiden. I 1966 udviklede teknikerne omkring The Beatles på gruppens forespørgsel en helt ny optageteknik kaldet ADT - Automatic Double Tracking. Siden halvtresserne havde man optaget sangstemmerne flere gange for så at lægge dem oven i hinanden og opnå en kraftigere lyd. Især John Lennon var træt af al den tid det tog, og derfor opfandt teknikerne et system hvor den allerede indspillede sangstemme blev forsinket nogle millisekunder og derefter ledt gennem optageren igen.

Med Hey Jude, der varer over 7 minutter, gjorde The Beatles også op med den helt faste regel om at sange skulle holde sig mellem 3-4 minutters varighed. Selvom man havde frygtet det modsatte, ville radiostationerne stadig gerne spille sangen.
The Beatles var også først med deciderede musikvideoer, et koncept der i dag er fast forankret i den rytmiske musik på tværs af stort set alle genrer.

The Beatles' indflydelse på kulturlivet strakte sig også over tøj- og hårstilen (Beatles-hår behøver næppe anden introduktion), men det er vigtigt at bemærke, at der ikke findes nogen faktuel og fast liste over The Beatles' betydning for eftertiden og vestlig kultur - vi ved af gode grunde ikke, hvordan verden havde set ud uden de fire fyre fra Liverpool, men vigtig brik i den musikalske arv ville vi i hvert fald mangle.

Senest opdateret:
Juli '17

Du er altid velkommen til at kontakte os med spørgsmål om The Beatles osv.
Beatlesinfo.dk fraskriver sig ethvert ansvar for hændelser opstået som følge af brugen af siden.