Beatlesinfo.dk

Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        Nyheder

Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band

Udgivet i Danmark d. 1. juni 1967
  -i England d. samme dagBrugernes bedmmelse: (klik for at give dine stjerner)


I slutningen af 1966 gik The Beatles igen i studiet for at arbejde på det, der skulle blive verdens første konceptalbum. Idéen var at lave et album fra det fiktive Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, og på grund af The Beatles’ turnéstop havde de nu god tid til at optage, arrangere og komponere musikken.
Ændringen fra at være et indædt rock n' roll-band med koncerter flere gange om ugen til nu at stå uden turné, var meget mærkeligt for gruppen, og det tog dem lidt tid at tilpasse sig den nye tilværelse som de jo selv havde valgt.

Fra en børnebog fik Paul McCartney ideen til historien om Sgt. Pepper og hans klubband. De første to sange der blev indspillet, var John Lennons Strawberry Fields Forever og Pauls Penny Lane som The Beatles nåede at færdiggøre allerede i 1966, men som EMI valgte at udsende som single da man havde brug for noget til at mætte fanskaren op til jul.
Efter flere langvarige og meget grundige optagelser blev The Beatles færdige med albummet i starten af april. Der blev kælet for små lydmæssige detaljer og effekter der aldrig før havde været brugt i musikken og som ikke umiddelbart syntes overskuelige med datidens (u)teknik, og albummet brød da også flere salgsmæssige rekorder. Det var f.eks. så sent som i 2001 det mest sælgende album i Storbritannien. EMI måtte dog også investere temmelig mange pund i produktionen af albummet; de over 700 timer i studiet beløb sig, ligesom selv albumcoveret blev dyrt i copyrightafgifter da The Beatles havde fået idéen at stille en masse portrætter op til fotografiet. John Lennon ville sågar have haft et portræt af Adolf Hitler med hvilket dog blev droppet i sidste øjeblik!
Som en del af de mange eksperimenter The Beatles foretog sig blev placering og opbygning af numrene ikke længere overladt til tilfældigheder:

Albumsanalyse:
Man opbyggede simpelthen albummet som en 40 minutters koncert der starter med et mindre orkesters stemning af dets instrumenter imens publikum småsludrer og indtager deres pladser i baggrunden. Dernæst følger et mindre introduktionsnummer, og musikken går direkte over i klassikeren With A Little Help From My Friends som var Ringo Starrs indslag på pladen.
Klubbandets repertoire omfatter desuden John Lennons Lucy in the Sky With Diamonds der blev opfattet som en opfordring til at tage LSD, og Pauls flot strukturerede Getting Better og Fixing a Hole som begge er sange der alligevel blev lidt overset.
Mange kunne forstå sammenhængen mellem titlen på Lucy in the Sky... og LSD, som beatlerne ellers afviste, men det var noget sværere at forstå nogle spredte beskyldningerne om at næste sang, Pauls She's Leaving Home, var en opfordring til abort - en ellers stille, underfundig sang om en teenagepige der forlader de uforstående forældre. Within You, Without You åbner side to, efterfulgt af et par klapsalver for at understøtte illusionen om Sgt Peppers som værende et 'live'-album.
Så Pauls When I'm Sixty-Four der var en sang som John ikke kunne holde ud og derfor helt undlod at deltage i!
Paul har sikkert fundet inspiration til den næste sang på skiven, Lovely Rita, der handler om en parkeringsvagt, en på engelsk såkaldt Meter Maid, da han jævnligt selv blev tildelt parkeringsbøder, når han skulle ind og indspille i studiet. Good Morning, Good Morning er en meget typisk John-sang.
Og reprise-versionen af Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band er afslutningsnummeret hvor bandet slutter af, og efter en lille klapsalve begynder det specielle og eksperimenterende "ekstranummer" A Day in the Life.
A Day in the Life er, efter flere Beatles-interesseredes mening, toppen af samarbejdet imellem Paul McCartney og John Lennon.
Til dem der også selv interesserer sig for denne sang og det musikalske samarbejde i The Beatles generelt, vil jeg meget gerne anbefale bogen The Beatles af Mark Lewinson der har haft adgang til råbåndene fra '67 og på fremragende vis beskriver fremstillingen af denne samt flere andre sange.
På Lp'en plantede man herefter en lyd der ved hjælp af dengang meget ny teknologi blev sat i svingninger hvis frekvens er så høj at de er umulige at høre med et menneskes øre. The Beatles' idé med dette var (muligvis!) at skabe noget musik der kunne høres af hundene.
Om lyden har overlevet den digitalisering og støjfjernelse som man foretog da The Beatles' Lp'er i slutningen af firserne blev udgivet på CD, er dog ikke sikkert.

Senest opdateret:
December '08


Side 1:
Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band
With A Little Help From My Friends
Lucy In The Sky With Diamonds
Getting Better
Fixing A Hole
She's Leaving Home
Being For The Benefit Of Mr. Kite

Side 2:
Within You, Without You
When I'm Sixty-Four
Lovely Rita
Good Morning, Good Morning
Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (Reprise)
A Day In The Life

Alle sangene kan kbes enkeltvis p iTunes for 10,00 kr. eller prvelyttes.

Se i iTunes nu.Vidste du?

...at The Beatles' sidste koncert foregik uanmeldt på taget af en kontorbygning i London?