Beatlesinfo.dk
Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        Nyheder

       1969
1957              1962              1964              1966              1968              1970
   oversigt              1960              1963              1965              1967              1969              

       
De sidste anstrengelser
Allerede ved årets begyndelse var der en fornemmelse blandt beatlerne af at The Beatles måtte få en ende en dag. De blev nemt uenige, især McCartney og Lennon, der hver fandt kærligheden uden for musikken. Musikalsk skulle det dog senere vise sig at gruppen stadig kunne levere toppræstationer.

The Beatles begyndte årets første måned med optagelserne til et album med arbejdstitlen Get Back. Idéen var at man skulle 'gå tilbage' til rødderne, den oprindelige rock n' roll og dermed gøre op med de mange overdubbings, hvor man i studiet byggede et nummer op ved at tilføje de forskellige instrumentoptagelser trinvist, en ny teknik som flere af Beatles' seneste albums flittigt benyttede, fx Sgt. Pepper's. Get Back skulle være mere simpel, men til gengæld have mere af The Beatles' oprindelige energi fordi man optagede hver sang samlet. Men lige netop energien var noget der manglede.
Når The Beatles nu ikke længere turnerede, var deres eksistens i princippet kun baseret på de albums som de jævnligt udsendte. Alene derfor skulle nogle nye optagelser i gang, men tingene var ændret: Gruppens producer George Martin var ikke længere så populær, især hos John Lennon. Der havde netop været en episode hvor Lennon på sin sarkastiske måde lod en journalist forstå, at han faktisk ikke havde meget til overs for Martins arbejde (hvad han dog senere fortrød). Lennon insisterede desuden på at have kæresten Yoko Ono med til enhver optagelse, hvilket brød med gruppens tidligere regler om at holde pigerne ude af studiet. Og Paul McCartney var mere bekymret over gruppens fremtid; uden nogen andre autoriteter (Martin eller den afdøde manager Brian Epstein) så han det som sin opgave at lede gruppen hvilket tydeligt bragte irritationen frem hos de andre beatler, som havde et mere passivt forhold til deres gamle gruppe.

George forlader The Beatles
Det er uklart nøjagtigt hvad der blev dråben, men 10. januar fik George Harrison nok af The Beatles og meldte efter frokostpausen at han gik. Det er formentlig både John og Pauls opførsel der omsider blev nok for gruppens evige nummer tre; Pauls stadige forsøg på at dirigere en træt gruppe og Johns fraværende indstilling. De tre andre tog Georges udmelding overraskende afslappet og fortsatte i stedet med et par useriøse sange. Efter ét mislykket forsoningsforsøg lykkedes det 15. januar at få Harrison med i gruppen igen, men episoden må utvivlsomt have sat sig et spor.

Vi kender en del til den dårlige stemning under januarmånedens såkaldte Get Back-optagelser, da The Beatles også ville lave en dokumentarfilm om et rockbands produktion af et album. Udover at filme under indspilningerne, var filmholdet bl.a. med da The Beatles på toppen af Apple-bygningen i London gav deres sidste koncert, helt uden nogen offentlig annoncering. Af gode grunde var det derfor kun tilfældigt forbipasserende londonere og ansatte der fungerede publikum, og iført jakker og varmt tøj nåede The Beatles at spille 42 minutter, før støjklager fik politiet til at afbryde ’koncerten’. Flere af sangene fra optrædningen blev senere brugt i dokumentarfilmen der, med navnet Let It Be, først udkom sammen med det færdige album året efter (læs mere om Let It Be). Dokumentarfilmen er ikke udsendt til salg i øjeblikket.

Økonomiske problemer
Et andet problem var at pengene fossede ud af The Beatles’ selskab Apple. Til Disc and Music Echo sagde John at hvis Apple fortsatte med at tabe så mange penge, ville The Beatles være flade om et halvt år. Lennon blev efterfølgende kontaktet af manden Allen Klein, der tilbød at råde bod på gruppens økonomi, men McCartney mente han var for dyr og foreslog i stedet sin kæreste Linda Eastmans far, der var advokat. The Beatles kunne ikke blive enige, og Klein endte med at repræsentere trefjerdedele af gruppen (i realiteten den hele), mens McCartney tog Mr. Eastman.

Nyt påstyr om MBE-ordnen
Mange mennesker blev forargede da The Beatles i 1965 modtog Storbritanniens fornemme orden, MBE. Men mindst lige så meget påstyr formåede Lennon at skabe da han i november sendte den tilbage til dronningen med en besked om, at han returnerede den i protest "...mod Storbritanniens involvering i Nigeria-Biafra-tingen, mod vor støtte til USA i Vietnam og mod at [sangen] Cold Turkey glider ned ad hitlisten".

Fortsættes
Senest opdateret:
Juli '10


1969 i overskrifter:

Woodstock-festivalen afholdes
Første månelanding
Boeing 747 jumbojetten i drift

Vidste du?

...at Yesterday fra 1965 stadig er den sang der er fortolket flest gange?