Beatlesinfo.dk
Udgivelser                        Beatlerne                        Historien                        Nyheder

       1968
1957              1962              1964              1966              1968              1970
   oversigt              1960              1963              1965              1967              1969              

       
Ridser
1968 var året hvor forholdet mellem beatlerne begyndte at revne; der var ikke længere så meget der kunne samle dem. Musikalsk blev det til et par singler og det hvide dobbeltalbum, der blev skrevet på deres kuldsejlede meditationstur til Indien.

The Beatles troede stadig på deres Apple-projekt der blev lanceret året før, og man udvidede således forretningen selvom der trods alt blev strammet lidt op i f.eks. Apple Boutique-afdelingen, hvor det blev indskærpet over for personalet at de ikke måtte stjæle af varerne! Men i det store hele var Apple et vaskeægte hippie-projekt.
Inden beatlerne tog på en meditationsrejse til Indien, indspillede de Paul McCartneys Lady Madonna og George Harrisons The Inner Light, der med udsendelse i marts var den sidste Beatles-udgivelse gennem Parlophone da Apple Records nu var gruppens pladeselskab.
Midt i februar fløj Harrison og John Lennon til meditationsguruen Mararishi Mahesh Yogis meditationscenter i Indien, og et par dage efter kom Paul og Ringo Starr også.
Dagene var meget afslappende for dem, og specielt Harrison og Lennon mediterede flittigt - gerne ni timer om dagen forlyder det. Perioden blev også brugt til at skrive sange, og især Lennon skrev nogle populære sange, bl.a. I’m So Tired og Sexy Sadie, der faktisk handlede om Mararishi. Opholdet i Indien forblev nemlig ikke lutter idyl, og først i marts forlod Ringo og siden McCartney guruen. Det viste sig at Mararishien ikke var så frelst som han ellers prædikede om; Harrison og Lennon havde for eksempel ikke regnet med at finde en fuldtids revisor i Maharishiens flotte private hjem når han normalt var en flower power-type, og den 12. april fløj de også tilbage til London.

Med alle de sange, tiden i Indien havde givet beatlerne (sågar også Ringo Starr) tid til at skrive, var der rigeligt med grundlag for nye indspilninger efter deres hjemvenden. Sangene var nok til at udfylde en dobbelt-Lp, og denne skulle udkomme senere på året, i et helt hvidt omslag der gav den titlen The White Album fordi det eneste, der ellers var trykt på den, var 'The Beatles' samt et unikt nummer. Optagelserne foregik noget mere frit end de tidligere under producer George Martins ledelse. Martin var nu i stigende grad hægtet af, og især Lennon og McCartney fandt tid til egenhændigt at lege i studierne. Imens var spændingerne mellem beatlerne nok til at Ringo Starr på et tidspunkt fik nok, og d. 22. august forlod han optagelserne med meldingen om at han ville ud af The Beatles. I mellemtiden overtog McCartney trommerne hvilket f.eks. kan høres på Back in the USSR.
Efter et par uger ombord på skuespiller Peter Sellers' yacht lod Ringo sig alligevel overtale til at vende tilbage, og under pausen fik han endda skrevet et af sine hits, den børnesangs-agtige Octopus' Garden.

Lennon og Cynthia Powells ægteskab skrantede alvorligt. Lennon var i stedet blevet forelsket i avantgarde-kunstneren Yoko Ono, og det blev ikke bedre af at Cynthia en aften kom hjem og blev førstehåndsvidne i hendes efterfølgende anklager mod Lennon for utroskab. Det var efter deres separation at McCartney alene kørte ud for at besøge Cynthia og sønnen Julian. På hjemvejen skrev han hittet Hey Jude der var en opfordring til Julian om at komme op med hovedet.

The Beatles' historie fra 1968 er endnu ikke skrevet færdig.
Senest opdateret:
Februar '08


1968 i overskrifter:

Dubcek indleder 'foråret i Prag'
Martin Luther King myrdes
Saddam Hussein deltager i irakisk kup